Thanatopraxie

Lichte balseming - opbaring zonder koeling

Thanatopraxie is een behandeling die het ontbindingsproces, dat na het overlijden in het menselijk lichaam ontstaat, tijdelijk vertraagt, waardoor het risico op het niet langer toonbaar zijn en besmetting afneemt.

Door thanatopraxie toe te passen, kan een kwalitatief hoogwaardige opbaring gerealiseerd worden waardoor een waardig afscheid mogelijk is. Daarnaast maakt thanatopraxie het gebruik van een koeling tijdens de opbaring overbodig. 

De behandeling

De thanatopraxiebehandeling duurt ongeveer 2 uren en vindt plaats in een verzorgingsruimte in een uitvaartcentrum. Daarvoor moet de overledene dus, in ieder geval tijdelijk, naar een uitvaartcentrum overgebracht worden.

Tijdens de behandeling wordt er, door een kleine incisie van hooguit twee centimeter, een vloeistof in de bloedbaan van de overledene gebracht. Hierdoor worden ontbinding en bacteriegroei sterk geremd. Ook het verzorgen van het lichaam en herstellen (eventueel bij ongelukken) hoort bij de behandeling.

Waarom kiezen voor Thanatopraxie?

Er zijn een aantal redenen om voor thanatopraxie te kiezen:

  • De overledene heeft een ongeluk gehad en “gewone” opbaring is onmogelijk.
  • De overledene heeft storende verkleuringen – (niet alles is weg te werken)
  • De kans dat de opbaring van de overledene tot aan de dag van de uitvaart mogelijk is, wordt door de thanatopraxie zeer sterk vergroot. Het werkt beter dan koelen.
  • De overledene voelt niet “koud” aan en krijgt weer een normale kleur.
  • De plaats van opbaring (kamer) hoeft niet op een lage temperatuur gehouden te worden.
  • Opbaren zonder koeling (zonder geluiden van een motor en of airco)
  • Geen problemen met de matras of condensvorming vanwege de koeling.
  • Thanatopraxie is goedkoper dan andere opbaringen.
Hier een rapportage van eenvandaag die aandacht bestede aan dezet onderbelichte maar  zeer waardevolle mogelijkheid in de uitvaartzorg.

 

Wie mag die behandeling doen?

De behandeling mag alleen door gediplomeerde thanatopracteurs worden uitgevoerd.

Etienne Icking van GUV Facilitair te Aalten is één van de gespecialiseerde thanatopracteurs in Nederland en de eerste in de Achterhoek. Hij volgde hiervoor een 1,5 jaar durende specialistische opleiding met acht weken praktijk in Barcelona en Parijs. In landen als Frankrijk, Spanje, maar ook Engeland wordt thanatopraxie namelijk al veel toegepast. (In Engeland zelfs in 75% van de overlijdensgevallen.)

 

NIT houdt toezicht

Het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie (NIT) houdt in Nederland toezicht op de thanatopraxie.

Zij houden een register bij van de erkende gediplomeerde thanatopracteurs en houden bij welke behandelingen er uitgevoerd zijn. Hierdoor heeft men de garantie dat alleen erkende thanatopracteurs de behandeling uitvoeren.